снимки ВМС Днес се навършват 33 години от вдигането на флага

...
снимки ВМС Днес се навършват 33 години от вдигането на флага
Коментари Харесай

Днес се навършват 33 години от вдигането на флага на Смели

снимки ВМС 

Днес се навършват 33 години от повдигането на флага на " Смели ", оповестиха от пресслужбата на Военноморски сили.

Годишнината беше маркирана с церемониален обред във Военноморска база - Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилия бойни и спомагателни кораби.



„ Смели ” е първата българска фрегата, влезнала в състава на Военноморските сили на Република България, заменила стражевите кораби от план 50.



Службата на кораба минава под мотото „ първи ” освен поради това, че е първият транспортен съд от този клас, признат на въоръжение, само че и заради множеството начинания и събития, осъществени за първи път в историята на Военноморски сили от фрегата „ Смели ”.



Такива са първото присъединяване на български боен транспортен съд в обучение с кораби на страни членки на НАТО, първата задгранична аудиенция в страни членки на Алианса след демократичните промени у нас, първото потребление на тактическите изявления на НАТО за ръководство на силите на море. Той е първият български транспортен съд взел участие в Черноморската група за военноморско съдействие BLACKSEAFOR и първият боен транспортен съд от Военноморски сили, провел пукотевица със стационарен зенитно-ракетен комплекс.



Корабът реализира първото българско присъединяване във военноморска интервенция на НАТО - „ ACTIVE ENDEAVOUR “ през 2004 година, както и доста други събития, които го трансформират в първопроходец на интеграцията на въоръжените ни сили в Северноатлантическия пакт.



През последното десетилетие фрегата „ Смели ” взе участие в редица национални и интернационалните военноморски учения - годишните военноморски учения с интернационално присъединяване „ Бриз ”, противоподводните учения на Военноморски сили на Република Румъния „ Sea Shield ” през 2017 и 2021 г, учения от вида PASSEX с кораби на съюзни страни.



През 2020 година и 2021 година беше включен в състава на Втора непрекъсната военноморска група на НАТО и в интервенцията за морска сигурност „ Sea Guardian ” в Средиземнно море.

По случай празника бяха наградени военнослужещи от екипажа на кораба, постигнали високи резултати в подготовката през годината.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР